Of hoe moeilijk het soms is om hulp te vragen .. en hoe belangrijk het is dat je dat wél doet, op de goede manier
Zelf vind ik het moeilijk om hulp te vragen
Al van jongs af aan vond ik hulp vragen lastig. Op een of ander manier heb ik in mijn systeem gekregen dat ik het zelf wil doen en dus ook zelf moet kunnen. Terwijl dat toch echt twee verschillende dingen zijn. Dus werkte ik 4 dagen in week en meer, voedde ik voor het grootste deel van de tijd zelf mijn kinderen op (weliswaar samen met mijn ex-man maar niet tegelijkertijd), deed ik de mantelzorg die op mijn pad kwam en nog veel meer.
Ik heb pas echt geleerd hulp te vragen tijdens de 3-jarige Toegepaste Psychologie opleiding die ik een paar jaar geleden deed. Wat ik daar heb geleerd ben ik in de praktijk gaan toepassen, in mijn werk en privé. Ik heb hulp bij het uitbouwen van mijn onderneming, ik heb een nieuwe boekhouder aan wie ik al mijn vragen kan stellen (ook als dat er veel zijn) en aan het IT-bedrijf waarmee ik werk geef ik nu duidelijk aan wat ik wil. En ook privé stel ik vragen: aan vriendinnen, aan buren en aan mijn vriend. Ik moet nog steeds goed opletten dat ik niet weer automatisch alles zelf gaan doen. Dat ik aan mezelf bevestig dat ik niet alles zelf hoef te kunnen. Dat het juist heel sterk is om hulp te vragen.
Als je teflonjasje even niet goed werkt
En ook Esther ervaart dat. Zij is manager bij een overheidsorganisatie. Zij doet altijd veel zelf. Als kind al was zij heel zelfstandig. Dat is haar kracht. Mede daardoor zit zij op de plek waar ze nu zit. Maar nu ligt er zoveel op haar bord. Ze ziet door de bomen het bos niet meer. Normaal trekt ze een ‘teflonjasje’ aan en kan zij dingen van haar schouders laten glijden. Maar nu ligt zij er ’s nachts wakker van. En soms heeft ze zelfs last van migraine. Ze is een harde werker. Altijd al geweest. Maar Esther voelt wel aan haar water dat het zo niet meer langer kan.
The way you do anything, you do everything
Maar wat nu? Hulp vragen is zij niet gewend. Ze is bang dat haar MT leden dan denken dat ze het niet kan. Dat ze te kwetsbaar overkomt. Dat ze door de mand valt. Dan komt het ‘beruchte’ imposter syndrome weer opzetten. Meestal heeft ze dat wel onder controle, maar nu gaat het met haar aan de haal. Esther loopt vast in wat je noemt in de mooie uitspraak van .. “The way you do anything, you do everything”.[1] De manier waarop je één ding doet, doe je alles. Dat geldt ook voor Esther. Ze vraagt geen hulp. Niet zakelijk, niet privé… Hoe mooi zou het zijn als ze dat kan doorbreken.
Als je impact wilt, moet je wel eens een hulplijn uitgooien
Het is wel belangrijk hoe je dat doet. Een hulplijn is als een vislijn, je kunt hem op verschillende manieren uitgooien:
1. Vraag jouw DG, directeur of mede MT-lid niet om hulp maar om advies. Voel maar eens het verschil. Als je het echt kunt voelen, stel je je op de goede manier op en vraag je advies. Zo zorg je voor gelijkwaardigheid in de relatie.
2. Verzamel een netwerk om je heen van professionals die geen directe collega’s zijn. Zorg dat je vrouwen én mannen om je heen verzamelt, liefst met diverse achtergrond. Zo zorg je voor een breed perspectief. Zorg dat je regelmatig contact hebt met mensen uit je netwerk over zaken die ertoe doen. Immers, hoe hoger je komt in de organisatie, hoe minder mensen je om je heen hebt om mee te sparren.
3. Luister ter inspiratie en voor ideeën naar mijn podcast: Hoe je als vrouwelijk leider floreert in crisissituaties. Ik ben gevraagd voor deze podcast naar aanleiding van mijn webinar over dit onderwerp met als aanleiding hiervoor is de coronacrisis. In de podcast ga ik in op verschillende crisissituaties die als vrouwelijk leidinggevende en senior professionals op je pad komen.
4. En een open deur vanuit mijn mond maar wel een belangrijke open deur: schakel een coach in als je vastloopt. Als je wilt dat iemand jou een spiegel voorhoudt, jouw kwaliteiten in het licht zet, je aanmoedigt en motiveert. Alle grote leiders hebben een coach of een coach gehad. Onthoud dat voor het geval je weer het stemmetje in je hoofd hoort dat zegt dat je alles zelf moet kunnen.
Wil je sparren over de vraag hoe je hulplijnen om je heen verzamelt? Of over de situatie waar je op dit moment van wakker ligt, tegen jouw natuur in? Mail mij voor een vrijblijvend strategiegesprek. Je krijgt dan al de eerste hulp en advies op jouw vragen. Ik heb de komende twee weken nog een paar plekken beschikbaar.
Leave A Comment